De beste tips voor je stedentrip naar Praag

PraagPraag is de hoofdstad van de Tsjechische Republiek en ligt in het noordwesten van het land. Het speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog en gelukkig is de stad niet erg getroffen tijdens deze vreselijke oorlog. Als gevolg hiervan zijn veel oude bezienswaardigheden in Praag nog steeds goed bewaard. Naast de oudere culturele plekken in Praag zijn er ook genoeg nieuwe dingen te doen. We geven je graag tips over mooiste plaatsen om te bezoeken tijdens een stedentrip naar Praag.

 

Oude stadsplein

Een van de eerste dingen die ik altijd doe als ik een stad bezoek is naar het hoofdplein gaan. Dit is de plek waar de meeste attracties zijn, en waar je veel mooie historische gebouwen kunt vinden. Dit plein (Staroměstské náměstí) is het centrum van de oude stad. Het plein is meer dan 9000 vierkante meter groot en je vindt hier het oude stadhuis, de kerken en de beroemde astronomische klok.

Oude stadhuis

Voor een mooi uitzicht op de oude stad, moet je echt het oude stadhuis (Staroměstská Radnice) bezoeken. Voor slechts een paar euro kun je de toren beklimmen. Als je geluk hebt, ben je er rond de tijd dat de klok slaat, en als een trompettist een liedje speelt vanaf de top van de toren. Het stadhuis dateert uit 1338 en was vroeger groter. Maar helaas is sinds de Tweede Wereldoorlog alleen de toren zelf over.
Optie 1: als je geen haast hebt, kun je ter plekke gemakkelijk een toegangsticket kopen. Deze kosten ongeveer € 5,50. Er staat vaak wel een lange rij.
Optie 2: je kunt ook mobiele tickets kopen op de officiële website. Met deze tickets kun je de rij overslaan en het ticket scannen met de QR-code op je mobiel. De tickets kosten ongeveer € 8.

Charles brug

Het meest iconische beeld van Praag is de Karelsbrug (Karlův), die de ene kant van de rivier de Moldau met de oude stad verbindt. Deze gotische brug dateert uit 1357 en heeft aan elke kant beelden van heilige figuren. Vergeet niet te stoppen en over je schouder te kijken, want de brug is aan beide kanten mooi. De beste tijd om de brug te bezoeken is ’s morgens vroeg zodat je niet omringd wordt door honderden toeristen.

Kasteel van Praag

Vanaf de waterkant kun je haar zien: de Praagse burcht. Ze staat trots op de top van de Hradčany-heuvel. Het wordt ook wel het fort van Praag genoemd. Het fort dateert uit de 9e eeuw en is het grootste ter wereld. Het volledige kasteelgedeelte (alles wat binnen de muren van het kasteel valt) is ook een van de grootste ter wereld. Het uitzicht vanaf deze heuvel is trouwens adembenemend mooi.

Golden Street

Binnen de muren van het kasteel vind je een schattig straatje, vol met kleurrijke huizen die nog steeds zijn ingericht zoals vroeger. Op deze manier kun je precies zien hoe het dagelijks leven in deze straat was tijdens de middeleeuwen (en later). Ik vond het fascinerend om te zien hoe klein het huis was waarin de mensen toen leefden in vergelijking met nu, en hoe de huizen van elkaar verschilden. Franz Kafka woonde overigens op nummer 22. Je kunt deze straat alleen bezoeken als je een Circuit A of B ticket hebt.

Wenceslaus Square

Dit is niet het mooiste plein van de stad, maar zeker een met een rijke geschiedenis. Het plein is 750 meter lang, en is een van de grootste in Europa. Oorspronkelijk diende het plein als een paardenmarkt. Nu is het gelegen in het winkelgebied van Praag. Aan de andere kant van het plein vindt je het Nationaal Museum. Het plein speelde een grote rol tijdens de opstand van studenten tegen de onderdrukking van het communistische regime in de Tsjechische Republiek.

Josefov

Josefov is de Joodse wijk van Praag. Josefov maakt deel uit van het oude stadscentrum, hoewel het ten noordoosten van het oude stadsplein ligt. Het grenst aan het water. Joden wonen sinds de tiende eeuw in Praag, maar zelfs toen werden ze gediscrimineerd. In 1096 werden ze buiten de stad in een ommuurde getto geplaatst. Ze mochten daar blijven omdat ze veel handelsverkeer brachten, maar ze moesten buiten de stad wonen. Vanwege het grote aantal mensen dat er woonde, werd het district verwaarloosd en onhygiënisch. Bezoek het geboortehuis van Franz Kafka, de synagogen en de oude Joodse begraafplaats. De oudste Joodse begraafplaats is zo klein dat de graven op elkaar zijn gestapeld, met naar schatting 12 lagen graven op elkaar. Het is daarom onmogelijk om te bepalen hoeveel mensen er begraven liggen.

Gratis wandeltocht

De beste manier om een stad te ontdekken is met een gratis wandeltocht. Ik ga altijd voor de Sandemans-wandeltocht. Ze verzamelen zich elke dag op een vaste tijd op een vaste locatie (kijk op de website om te zien waar). Onze gids bracht nam ons een paar uur mee door de stad en vertelde ons niet alleen over de geschiedenis van de stad, maar gaf ons ook tips voor geweldige restaurants en cafés. De gidsen worden niet betaald voor deze rondleidingen en betalen Sandemans zelfs om deze rondleiding te geven. Zorg dus dat je de gids een leuke tip geeft aan het einde van je tour. Ik bereken altijd ongeveer € 2,50 per uur (per persoon). Dan krijg je ergens tussen de € 5 en € 10 per tour per persoon. Maar je kunt ook besluiten om meer te geven natuurlijk.