Stedentrip Berlijn

Sinds de 13e eeuw is de Duitse hoofdstad verdeeld, herenigd en het was het middelpunt van een hartverscheurende oorlog. Het is verwoest en herbouwd. De stad is zichzelf voortdurend opnieuw aan het uitvinden, zelfs vandaag nog. Ondanks alles is Berlijn zelf een monument voor de geschiedenis.

De mooiste bezienswaardigheden tijdens je stedentrip naar Berlijn

We doen niet alsof deze 13 attracties niet toeristisch zijn, maar ze zijn ook wel iconisch, bepalend en inspirerend, en ze geven jou de mogelijkheid om de stad te leren kennen en beter te begrijpen.

Museumeiland

Op de rivier de Spree zijn vijf wereldberoemde en prachtig gerestaureerde musea te vinden: Pergamonmuseum, Bode Museum, Neus Museum, Alte National Gallery en Altes Museum. Dit kleine eiland met de mooiste en oudste musea van Berlijn werd een UNESCO-werelderfgoed locatie nadat het bijna was vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Grunewald Forest

Grunewald Forest is een van de meest magische plekken in Berlijn. Door de seizoenen heen is het 3000 hectare grote bos, de thuisbasis van veel wilde varkens en vogels in Berlijn. Het is een ontspannende plek voor wandelingen en fietstochten. Combineer een dag in het bos met een bezoek aan de Teufelsberg, een verlaten spion die in de koude oorlog is gebouwd op het puin van de Tweede Wereldoorlog.

Joodse belevingsoriëntatiepunten

Hoewel het hartverscheurend is, zijn herdenkingsplaatsen van de Joodse tragedie in Duitsland onmisbare bezienswaardigheden tijdens een steentrip naar Berlijn. De stad heeft drie belangrijke plaatsen: de Topografie van Terreur, de Memorial to Murdered Jews en het Jewish Museum. Alle drie de plekken zijn krachtig ontworpen en brengen een hulde aan de mensen die tijdens de Holocaust zijn gestorven. Ze geven ook de verantwoordelijkheid van de Duitsers goed weer.

East Side Gallery

De muurschilderingen van de East Side Gallery zijn een must voor alle liefhebbers van kunst en graffiti. Langs de oever van de rivier de Spree, waar de Berlijnse muur ooit het oosten van het westen scheidde, is een overblijvend deel van de muur omgetoverd tot een uitgebreide openlucht kunstgalerij. Huur een fiets om de muurschilderingen volledig te bewonderen, die vanaf de Bernauer-straat lopen via Potsdam Plaza. Ontdek onderweg gedenktekens, overblijfselen van de muur en de oude wachttorens langs de grens.

Monument Berlijnse muur

Om de geschiedenis van de Berlijnse Muur te leren kennen, moet je de East Side Gallery aanvullen met een bezoek aan het Monument van de Berlijnse muur. Dit is het laatste stuk van de bewaard gebleven, echte Berlijnse muur. Bekijk de originele grensversterkingen, een uitkijktoren, de beruchte ‘death strip’ en lees veel informatie.

berlijnse muur

Mauer Park

Nog een hoogtepunt in deze stad is het Mauer Park. Het ligt dicht bij het Monument van de Berlijnse muur en vindt iedere week plaats. Het combineert kleding en eetkraampjes met talloze livemuziekshows van de beste straatmuzikanten in Berlijn. De vlooienmarkt en de food court bij de muur tussen Prenzlauer Berg en Wedding trekken elke zondag 40.000 bezoekers.

Filharmonisch Berlijn

Berlijn wordt ook wel de culturele hoofdstad van de wereld genoemd, de stad staat bekend om zijn kunstscène en een van de moderne bezienswaardigheden is de gouden Berliner Philharmonie, gebouwd in 1963. Boek een van de beste orkesten ter wereld die spelen op het ongelooflijk mooie podium, maar een eenvoudig bezoek aan het gebouw is al de moeite waard.

Rijksdag

Deze indrukwekkende koepelstructuur is volledig gemaakt van glas en staal en is de thuisbasis van het Duitse parlement. Het is gerenoveerd door de Britse super-architect Norman Foster. Het dakterras en de koepel van het Reichstag-gebouw zijn open voor het publiek en bieden een spectaculair uitzicht op de parlementaire regeringswijk van Berlijn. Boek online je tickets.

rijksdag

Tempelhof

Het Tempelhof is het voormalige vliegveld en epicentrum van de Berlijnse luchtbrug in 1940. Het is een speciale plaats met open hemel en een nederige uitgestrektheid in een dichtbevolkte stad. Tegenwoordig bieden de verlaten landingsbanen een mooie terrein en een werkelijk unieke ervaring voor fietsers en wandelaars.

DDR Museum

Een bezoek aan het DDR-museum klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar eigenlijk is het een van de meest komische attracties in Berlijn. Het creëert een momentopname van het leven in de Koude Oorlog door middel van een extreem krachtige en interactieve weergave van Oost-Duitse spionagetactieken. Volg een unieke tour door de stad door een Trabant te huren, de klassieke auto die in het voormalige Oost-Duitsland is geproduceerd.

Sovjet oorlogsmonument

In het midden van Treptower Park ligt het Sovjet-oorlogsmonument, weer zo’n enorme belangrijke plek die de turbulente geschiedenis van de stad weergeeft. De grootte van het monument en het gevoel maken het een behoorlijk indrukwekkend.

Brandenburger Tor

brandenburger torDe 18e-eeuwse Brandenburger Tor is een ander symbool van Duitse hereniging en is ongetwijfeld de grootste trekpleister van de stad. De decoratieve Pariser Platz werd gebouwd in 1791 en lag aan de voet van de poort en is nu de thuisbasis van veel belangrijke gebouwen van de stad, waaronder het Hotel Adlon en de Academie der Kunst (Akademie der Künste).

 

TV-toren

Hoe toeristisch het ook mag zijn, deze lijst zou gewoon niet compleet zijn met een vermelding van de Fernsehturm (TV-toren, het hoogste gebouw in Berlijn. Sinds de bouw in de jaren 1960 werd de toren al tientallen jaren geprezen als een symbool van het Oost-Duitse socialisme. Tegenwoordig is de toren een uniek herkenningspunt van het verenigde Berlijn, waar bezoekers kunnen genieten van een onovertroffen 360 graden panoramisch uitzicht op de stad.