Parijs

Iedereen wil er toch minstens eens in zijn of haar leven geweest zijn. De lichtstad, de stad van de liefde oftewel de hoofdstad van Frankrijk, Parijs.

De stad Parijs beslaat een oppervlakte van ongeveer 105 vierkante kilometer. Er wonen in totaal 2.2 miljoen mensen in de stad zelf, en 9.4 miljoen mensen in de regio rond Parijs, Île de France (informatie uit 2001).

Parijs ligt in een relatief vlak, laaggelegen deel van Frankrijk, de gemiddelde hoogte is 27 meter boven zeeniveau. Frankrijk, en dus ook Parijs, ligt in de tijdzone UTC+1, ook wel West Europese Tijd genoemd.

Parijs is gesticht in de derde eeuw voor het begin van onze jaartelling, in een gebied dat nu Île de la Cité wordt genoemd. De eerste bewoners waren een groep Celtische Galliërs die de naam Parisii hadden. Na vele eeuwen met voortdurende conflicten tussen de Galliërs en de Romeinen namen de legers van de Romeinse keizer Julius Ceasar in het jaar 52 VC de macht over, waardoor Parijs een Romeinse stad werd. In het jaar 508 na Christus kwam aan deze heerschappij een eind, toen de Frankische koning Clovis I de Romeinen verjoeg en Parijs tot hoofdstad van het nieuwe koninkrijk maakte. De naam Parijs koos hij vanwege het oorspronkelijke Parisii volk.